Blog

Engleză de poveste

Opreşte-te puţin şi întreabă-te: “Ce am făcut eu azi cu copilul meu? Ce experienţe am trăit împreună?” Poate că sunt zile când raspunsul este: “Nu mare lucru…”
Ei bine, cititul cât de puţin seara sau în weekend, împreună cu copilul, ne aduce beneficii duble: timp de calitate şi o mai bună limbă engleză pentru amândoi.

Poveştile îi ajută pe copii să:

 • îşi dezvolte imaginaţia, gândirea şi creativitatea
 • să înţeleagă mai bine lumea înconjurătoare, relaţiile interumane şi sentimentele
 • să îşi exprime emoţiile cu mai mare uşurinţă

Dar ce se întâmplă când citim cu copiii în limba engleză?

Ei vor:

 • învaţa vocabular (în special atunci când cuvintele-cheie sunt repetate de mai multe ori în text şi ancorate în mintea copilului şi cu ajutorul ilustraţiilor)
 • învaţa cum se leagă cuvintele pentru a forma propoziţii şi texte (deci nu doar vocabular izolat)
 • înţelege cât de importante sunt ritmul şi intonaţia (un copil căruia i s-a citit va şti la rândul său să îşi folosească eficient intonaţia)

 

Uşor de spus, greu de făcut? Nu chiar, dacă ţii cont de câteva aspecte.

1. Cum alegem povestea?

 • cerem sfatul unui profesor!
 • lungimea textului contează (prea mult text pe pagină s-ar putea să plictisească un copil, în special un copil mic, care nu poate fi atent pe perioade prea lungi de timp)!
 • alegem o carte cu ilustraţii frumoase!
 • ţinem cont de interesele şi pasiunile copilului (dacă iubeşte zânele, mai mult ca sigur, fetiţa dumneavoastră va fi dispusă să asculte sau să citească despre ele şi în engleză)!
 • personajele sunt foarte importante. Copilul vrea să poată relaţiona cu personajele, de aceea este bine să aibă aproximativ aceeaşi vârstă!
 • vocabularul şi gramatica. Este esenţial ca acestea să fie asemănătoare sau de acelaşi nivel cu nivelul de engleză al copilului (aici contează sfatul profesorului), iar dacă îi citim unui copil mic, avem grijă ca limbajul folosit să fie asemănător cu cel accesibil copilului în română!

2. Cum citim povestea?

 • Ne dăm în spectacol!
 • Folosim voci diferite pentru personaje!
 • Ne folosim de gesturi!
 • Nu ne temem să ne strâmbăm!
 • Menţinem contactul vizual cu copilul!
 • Lăsăm câteva jucării de pluş şi păpuşi să ne ajute!
  Toate acestea vor capta atenţia copilului şi îi vor trezi interesul.

 

Înainte să începem, putem să ne uităm la copertă, să discutam despre imagini şi să traducem titlul. Prima dată ar fi bine să citim povestea în întregime, fără întrerupere. Copiii se vor bucura de poveste şi o pot urmări cu ajutorul ilustraţiilor.
La a doua citire, devenim mai interactivi. Facem pauză şi interacţionăm cu cel mic prin întrebări: “What just happened?”, “Was that a good idea?”, “What do you think will happen next?”. Îl încurajăm să răspundă tot în limba engleză.
Prin întrebări de genul “How do you think they feel?”, “Why do you think they did that?” putem să contribuim la dezvoltarea inteligenţei emoţionale.
Nu vă temeţi să folosiţi şi româna, în special, când vorbiţi despre mesajul poveştii.

 

Dar copilul meu e mare…
Atunci când copiii sunt mai mari, s-ar putea să prefere să citească singuri. Se poate, totuşi, să le facă plăcere să vă citească părţi din poveste cu voce tare. Adolescenţii vor lectura cu entuziasm cărţi care au fost ecranizate. Puteţi discuta cu ei diferenţele dintre carte şi film.
Indiferent cum abordaţi lucrurile, important este să treziţi şi să menţineţi în copii dragostea pentru citit.

Cititul cărţilor în limba engleză face parte din rutina tuturor, atât a cursanţilor cât şi a profesorilor, la Centrul de Limbă Engleză Flying Colours.

Cum reuşim asta? Simplu. Teaching English is not what we do, it’s who we are!

 

Lectură placută şi nu uitaţi să sărbătoriţi “Read a book day” pe 6 septembrie!

Mihaela Zâmţă
Centrul de Limbă Engleză Flying Colours

Exerseaza engleza: 5 jocuri pentru calatoriile cu masina

August este cunoscuta ca fiind luna vacantei si suntem siguri ca multi dintre voi au planificat o iesire cu familia. Oricat de scurt sau lung va fi drumul, cel mic va avea momente de plictiseala, iar, daca nu vreti ca toata calatoria sa i se para o corvoada, trebuie sa gasiti diferite lucruri pentru a-i umple timpul.
Cum ar fi sa folositi aceste momente nu doar pentru distractie, dar si ca un moment oportun pentru a exersa limba engleza? E mai simplu decat credeti. V-am pregatit mai jos 5 jocuri pentru masina ca sa treaca timpul cat ai spune one, two, three!

Sunteti gata? Porniiiiim 🙂

1. Nosey Neighbours
Urmariti pasagerii din celelalte masini aflate in trafic. Creati o poveste despre ei, cum ii cheama, ce fel de personalitati au, ce destinatie au. Si inventati o poveste!

2. 20 questions
Sunteti gata sa ghiciti? Alegeti o personalitate dintr-un domeniu (muzica, cinematografie). Membrii familiei trebuie sa ghiceasca la cine v-ati gandit si pentru asta vor pune maxim 20 de intrebari.

3. Hug Bug
De fiecare data cand intalniti pe drum un Volkswagen Beetle (buburuza) copilul va imbratisa un membru al familiei si ii va spune ce-i place cel mai mult la mami, la tati sau despre alti membri ai familiei. Puteti alege orice marca de masina vreti.

4. Counting game
Ii puteti da copilului urmatoarea sarcina: sa se uite pe geam si sa fie atent la ce vede, sa numere cate animale vede, cate panouri publicitate, cate masini de o anumita culoare etc. Cu siguranta il veti tine ocupat si interesat daca-i promiteti si o recompensa simbolica pe care o puteti lua din drumul dumneavoastra, cand va opriti la o benzinarie.

5. Car Composers
Sa facem rime! Fiecare membru al familiei spune cate o propozitie care sa rimeze cu cea anterioara. De exemplu: On our way to granny’s house/ Mommy got really scared of a mouse.

 

Am deschis perioada inscrierilor pentru cursurile de engleza de copii si adulti. Rezerva-ti locul acum si, cand te intorci din vacanta, inveti sa vorbesti engleza ca un nativ!

 

Distractie placuta si experiente frumoase!

Luiza Crivat
Flying Colours

Tabara British Camps 2017 – Day 7

Ne luam ramas bun si concluzionam: British Camps este tabara in care copiii uita sa-si sune parintii 🙂

Ne-am trezit cam greu dupa distractia prelungita de aseara. Ne punem in miscare dupa gimnastica de inviorare, luam micul dejun si apoi urmeaza ultima sesiune cu profesorii nativi.

Ne luam la revedere, promitem sa tinem legatura si sa revenim. Dupa serile de disco am hotarat si hit-ul taberei:  Ed Sheeran Shape of you.

Incepe  festivitatea de inchidere. Mai intai avem premierea talentelor de la concursul  Talent Show si incheiem, cum altfel, cu dans si voie buna.

Tabara British Camps 2017 – Day 6

Ne apropiem de final asa ca savuram totul din plin. Mai avem o runda de activitati propuse pentru ultima zi, fiecare minut e valoros. Ploaia de ieri ne-a stricat putin planurile, asa ca am reprogramat jocul de paintball. De data asta a fost cald si frumos.

Apoi workshop-urile propuse au fost: Soccer, Hockey, Masks, Drones, Capture the flag. Suntem incantati nevoie mare de gasca noastra atat de activa.

A sosit momentul plin de savoare al ultimei seri de tabara. Avem in program Karaoke, Face Painting si distractia maxima la focul de tabara.  Am cantat, am dansat, am improvizat si ne-am umplut bateriile cu aer curat de munte.

Tabara British Camps 2017 – Day 5

S-a acumulat putina oboseala dupa atatea activitati antrenante, asa ca am avut nevoie de o inviorare mai serioasa in dimineata aceasta.

Ce activitati antrenante ne ocupa prima parte a zilei? Am discutat despre obiceiuri si traditii din Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Romania. Am citit, am facut proiecte despre galaxie si am inventat planete.

Dupa masa de pranz si runda de piscina avem workshop-urile de dupa-amiaza:  Paintball, Paraschute Making, Yoga, Rugby, Cricket.

 

Ne-am racorit putin cu o scurta ploaie de vara, numai bine sa ne pregatim pentru surpriza serii: Blind Date – un concurs de cunostinte generale si numai.

Incheiem ziua cu dans si voie buna.